نماینده انحصاری فروش، پشتیبانی و خدمات پس از فروش شرکت های Doseuro، Filtteck ، Novarotors ، Argal و Ragazzini

۴ مطلب در خرداد ۱۳۹۵ ثبت شده است

پمپ با محرک مغناطیسی (Magnetic drive pump)

پمپ با محرک مغناطیسی(Magnetic Drive Pump)

پمپ با محرک مغناطیسی یا پمپ مگنتی


پمپ بدون آب بند SEALLESS PUMPS:

  از پمپ های بدون آب بند ، جهت حذف نشت سیال به محیط بیرون استفاده می شود . امری که در پمپ های دارای پکینگ و یا آب بند مکانیکی/ مکانیکال سیل رخ  می دهد . معمولا از این گونه پمپ ها برای جلوگیری از نشت سیالات سمی و خطرناک و در بعضی موارد با ارزش استفاده می گردد . حدود 80 درصد از کاربرد این گونه  پمپ ها ، برای فشارهای کمتر از  bar 14 و دماهای زیر 120 درجه سانتیگراد  می باشد .

پمپ های بدون آب بند ، به دو دسته ی پمپ هایی با محرک مغناطیسی و پمپ های  Canned  تقسیم  می شوند.


پمپ های مگنتی  : MAGNETIC DRIVE PUMPS:

این پمپ  در حقیقت یک پمپ سانتریفوژ بوده که محرک آن از نوع مغناطیسی است و انتقال حرکت از موتور الکتریکی به ایمپلر پمپ از طریق میدان و نیروی مغناطیسی انجام می گیرد. (در حقیقت بین شافت الکتروموتور و شافت پمپ هیچ گونه اتصال مکانیکی وجود ندارد و در نتیجه  به وجود آب بند نیازی نیست). اصول کار یک پمپ مگنتی بر مبنای حذف آب بند مکانیکی و یا پکینگ در یک پمپ overhung و استفاده از یک شافت دو تکه در قسمت آب بند شونده ، استوار است.
در قسمت مربوط به شافت داخلی ( که در معرض سیال پمپ شونده قرار می گیرد ) یک مجموعه از مگنت ها که دارای خاصیت آهن ربایی می باشند بر روی شافت قرار دارد که توسط بیرینگ های روانکار شونده توسط سیال، حمایت می شوند. بر روی شافت دیگر (Drive shaft )، مجموعه مگنتهای بیرونی قرار گرفته اند که بر روی شافت انتقال قدرت قرار گرفته اند . بین مجموعه مگنتهای درونی و بیرونی ، یک آب بند استاتیکی ، پوسته یا دیافراگم و سیال پمپ شونده را از اتمسفر بیرونی، جدا می سازد.
 شار مغناطیسی ایجاد شده در مجموعه مگنت بیرونی، باعث به حرکت درآوردن مجموعه مگنت های درونی و پروانه می گردند. مجموعه بیرونی یا مستقیما بر روی مجموعه هوزینگ بیرینگ و یا شافت موتور الکتریکی نصب می گردد.
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
حسین کاویانی

آشنایی با پمپ سانتریفیوژ مگنتی/ مگنتیک درایو/ مگنت درایو:

پمپ سانتریفیوژ مگنتی/ مگنتیک درایو/ مگنت درایو
پمپ سانتریفیوژ مگنتی/ مگنتیک درایو/ مگنت درایو:

امروزه استفاده از پمپ های سانتریفیوژ در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی یافته است و بسته به نوع استفاده گونه های متعددی از این پمپ در حال ساخت می باشد.
یکی از موارد چالش برانگیز در طراحی این نوع پمپ ها برای انتقال مواد شیمیایی و سیالات سمی و خطرناک پدیدار می شود. به دلیل وجود آب بند مکانیکی (Mechanical Seal) و ماهیت و طراحی استهلاکی آن وجود نشتی سیال و پخش شدن بخارات و گازهای سمی ناشی از آن پس از گذشت مدتی از کارکرد پمپ امری اجتناب ناپذیر می باشد.
با توجه  به همین موضوع جهت حل این مسئله طراحان اقدام به ساخت پمپ بدون نشتی جهت انتقال مواد شیمیایی٫ سیالات سمی و خطرناک٫ سیالاتی که خواص خورندگی زیادی دارند نظیر اسیدها و بازها و حلال های شیمیایی و ... نمودند.
در پمپ های سانتریفیوژ مگنتیک این چالش با حذف سیل مکانیکی برطرف شده است. در این نوع پمپ ها انتقال نیروی محرکه الکتروموتور به پروانه از طریق میدان مغناطیسی انجام می پذیرد.
به دلیل حذف سیل مکانیکی در این نوع پمپ ها استهلاک مربوط به آن وهمچنین خطرات ناشی از نشتی بر اثرخورده شدن شیمیایی یا سایش مکانیکی نیز حذف می گردد.
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
حسین کاویانی

مکانیزم کارکرد پمپ های تزریق یا دوزینگ پمپ ها

مکانیزم کارکرد پمپ های تزریق یا دوزینگ پمپ ها:

دوزینگ پمپ

 

مکانیزم عمل این پمپ ها به گونه ایست که اجازه کنترل حجم مواد خروجی از پمپ، حین پمپاژ را می دهد. کنترل میزان حجم عبوری از پمپ وابسته به مکانیزم کارکرد آن متغییر می باشد. پمپ های رفت برگشتی در انواع پیستونی و دیافراگمی، پمپ های دورانی در انواع مارپیچی و شلنگی از مواردیست که بیشترین کاربرد را در صنعت دارند.

کنترل حجم در پمپ های رفت برگشتی ( پیستونی و دیافراگمی) به دو روش، از طریق کنترل کورس حرکت پیستون و یا دیافراگم و یا تعداد دفعات رفت و برگشت آنها (ضربان) صورت می پذیرد، در حالی که در پمپ های دورانی کنترل حجم خروجی با کنترل سرعت دوران پمپ امکان پذیر میباشد.

کنترل طول کورس در پمپ های رفت برگشتی مکانیکی از طریق کنترل خارج از مرکز بودن میله متصل به دیافراگم و یا پیستون با کمک بادامک که درون گیربکس تعبیه شده است صورت می پذیرد. معمولا کنترل این پمپ ها به صورت دستی و با استفاده از خط کش ورنیه برای تنظیم میزان طول کورس میباشد. به همین دلیل تبدیل کنترل این پمپ ها به روش های الکترونیکی برای اتصال به سیستمهای کنترل هوشمند و کنترل از راه دور بسیار گران قیمت خواهد بود.

در پمپ های رفت و برگشتی سلونوئیدی، حجم خروجی پمپ با تعداد ضربان که از طریق سیستم الکترونیکی کنترل می شود، تنظیم می شود. این مکانیزم برای پمپ هایی با ظرفیت کم مناسب می باشد.

در پمپ های دورانی، اساس کنترل پمپ، سرعت دورانی آن می باشد که می توان برای رسیدن به آن از گیربکس های دور متغییر با کنترل دستی و یا سیستم های کنترل دور الکترونیکی مانند اینورتر فرکانسی و یا موتورهای کنترل شونده (Servo Motors) استفاده نمود. برعکس پمپ های رفت و برگشتی، روش های کنترل دور الکترونیکی در این پمپ ها (به دلیل پیشرفت این سیستمها) بسیار اقتصادی می باشند

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
حسین کاویانی

پکیج تزریق مواد شیمیایی

مقدمه:

به منظور افزودن طیف گسترده ای از مواد شیمیایی از قبیل مواد ضد رسوب و ضد خوردگی، اسید و قلیا، مواد ضد عفونی کننده، مواد منعقد کننده و کمک منعقد کننده و ... در صنایع مختلف از پکیج تزریق مواد شیمیایی استفاده می شود. 


گروه صنعتی هیدروپارس:

گروه صنعتی هیدروپارس به پشتوانه سرمایه های انسانی خود، متشکل از مدیران و مهندسان با سابقه و مجرب و همچنین نیروهای متخصص و جوان و با بهره گرفتن از تجارب شرکت های معتبر جهانی، با رویکرد و دیدگاهی مهندسی آماده ارایه خدمات طراحی و ساخت پکیج ھای تزریق مواد شیمیایی جھت استفاده در صنایع نفت و گاز، پالایش و پتروشیمی، انرژی و صنایع معدنی و صنایع شیمیایی در ظرفیت های گوناگون را دارد. این پکیج ھا براساس فشار و دبی مورد نیاز مشتری توسط این شرکت مطابق با استانداردھای بین المللی ...,ASME,API,ATEX طراحی و ساخته می شوند.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
حسین کاویانی